Greške u HTML dokumentu

Browser: ovo ne mogu da pročitam

Kada napravimo neku grešku u HTML dokumentu, browser će pokušati da što verodostojnije prikaže napisani sadržaj, čak iako se u kodu nismo pridržavali HTML5 standarda. HTML5 pokušava da standardizuje kako browseri prikazuju sadržaj, i ako se neki od browsera ne pridržava standarda HTML5 je fleksibilan u nekim slučajevima po tom pitanju. Greške koje se javljaju u kodu mogu biti sintaksne greške, nedostajući tagovi ili nepravilna upotreba tagova. Čak iako napravimo neku od ovih grešaka moguće je da će browser uspeti da renderuje (prikaže) dati sadržaj. Ono što kao developeri treba da imamo na umu, je da korisnici koriste različite browsere, pa se može dogoditi da ne koriste svi moderne browsere.

Browser: ovo ne mogu da pročitam vizual

A modern browser is any browser that: successfully renders a site that you just built using web standards, testing only in your browser of choice along the way, with all the essentials functioning well; without you having written any browser-specific hacks, forks or workarounds; and shows great performance as you navigate it.

Referenca

Validacija HTML dokumenta

Pored toga što greške u HTML5 za posledicu mogu imati da se sadržaj ne generiše kako smo očekivali, one mogu izazvati probleme čitačima ekrana (eng. screen readers technologies) koji se oslanjaju na semantičko značenje HTML elemenata.

S obzirom da je veoma lako napraviti greške koje na prvi pogled nisu očigledne. Najbolji način da izbegnemo potencijalne greške je da proverimo da li je naš HTML dokument validan, odnosno da li renderuje stranice onako kako očekujemo. Postoje razni alati koji su nam dostupni online i omogućavaju nam da proverimo validnost naše stranice. U ovom postu pokazacemo kako radi W3C Markup Validation Service.

W3C Markup Validation Service je online alat pomoću kojeg možemo da proverimo da li je naša web stranica validna. Alat je dostupan na ovom linku. Poseta na link dovešće nas do ove stranice kao što je to prikazano na slici ispod.

W3C Markup Validation Service

Postoji nekoliko dostupnih načina da proverimo da li je naša stranica validna:

  • Validate by URI – unesemo javno dostupni URL koji želimo da validiramo
  • Validate by File Upload – uploadujemo html dokument sa našeg računara
  • Validate by Direct Input – kopiramo kod i unesemo ga u polje za validaciju

Kada smo odabrali način na koji želimo da validiramo HTML dokument, preostaje nam još da pritisnemo dugme “Check” za rezultate. Poruka koji dobijemo može glasiti da je dokument koji smo uneli validan, ako to nije slučaj videćeš listu grešaka koji opisuju gde dokument nije validan i moguće razloge zašto nije validan.

Hvala ti što si pročitao/la naš blog post. Prijavi se na naš newsletter i primaj besplatan edukativan sadržaj direktno u inbox!

Happy coding!

Similar Posts